Mérgező kapcsolatok anatómiája

Sokszor mérgező kapcsolatban élünk, de nem ismerjük fel. Érezzük, hogy valami nem jó, valami nem jól működik, de ennek ellenére ugyanazokat a köröket futjuk, és képtelenek vagyunk kilépni.

A mérgező kapcsolatok anatómiája

Mérgező kapcsolat az, amikor két ember érzelmileg függ egymástól – vagyis jóváhagyásra várnak a másiktól és azt is elvárják, hogy a partnerük tisztelje őket, miközben önmagukat elfogadni és tisztelni képtelenek. Éppen ezért állandóan visszaigazolást keresnek.

Az egészséges kapcsolat az, amikor két ember érzelmileg kölcsönösen független egymástól – vagyis helyeslik és tisztelik egymást, mert helyeslik és tisztelik önmagukat is, ezért elsősorban nem kívülről várnak visszaigazolást.

A mérgező kapcsolatok túléléséhez drámára van szükség. A mérgező emberek – mivel nem szeretik és tisztelik önmagukat-, elképzelni sem tudják, hogy valaki szeretheti és tisztelheti őket. Ha valaki szeretettel és tisztelettel fordul hozzájuk, akkor nem bíznak benne, vagy nem fogadják el. Ergo a mérgező emberek csak olyan emberektől tudnak „elfogadni” szeretetet – vagy legalábbis olyan érzést, amiről azt feltételezik, hogy az szeretet-, akiket ők maguk sem szeretnek és tisztelnek.

Most akkor hogy is van ez? Két ember, aki nem szereti és tiszteli sem önmagát, sem a másikat, miért van mégis együtt? Nyilvánvalóan azért, mert bizonytalanok és folyamatosan megerősítésre várnak. A bizonytalan ember retteg attól, hogy otthagyják vagy hogy lelepleződik a valódi énje – mi van akkor, ha rájön a partnerem, hogy én igazából egy örök vesztes vagyok?- és fél attól is, hogy a párja elutasítja őt, legyen szó akár a legjelentéktelenebb dolgokról, például egy ételrendelésről.

Az ilyen típusú embereknek szüksége van az állandó tesztelésre: a másik ember valóban vele akar-e maradni, lenni és ezeket a teszteket drámák létrehozásával hajtják végre.

A dráma az, amikor valaki feleslegesen idéz elő konfliktusokat, melyeknek igazából semmi értelmes sincs. A drámák csak átmenetileg fedik el a problémákat, ugyanis a mögöttes bizonytalanság továbbra is fennáll.

Tehát a mérgező párnak hamarosan újra drámainjekcióra lesz szüksége, hogy egy értelmes kapcsolatnak látszó bohózatot fenntartsanak.

Dráma a köbön

Az egészséges kapcsolat ezzel szemben elkerüli a drámát, mert abban a felek úgy gondolják, hogy a felesleges konfliktus elvonja a figyelmet a kapcsolat valódi értelméről. Az egészséges emberek egyszerűen nem tolerálják a drámát. Azt várják egymástól, hogy vállalják magukért a felelősséget, mert csak így tudnak egymásra vigyázni.

Az egészséges kapcsolatok ahelyett, hogy szeretetük és kölcsönös támogatásuk megerősítésére konfliktusokat generálnának, inkább nagyobb teret engednek a szeretetnek és támogatásnak.

A mérgező emberek saját negatív érzelmeik okán is képesek háborút indítani a másik ellen. Ekkor a partnert okolják rossz kedvükért, szenvedélyük elvesztéséért, és azért, hogy a dolgok már nem olyanok, mint régen voltak. A drámával három dolgot szeretnének elérni:

  1. Új értelmet adni a kapcsolatnak, ami szenvedélyesebb és izgalmasabb
  2. Végül egyetértésbe kerülni
  3. Bebizonyítani, hogy mégis szeret a másik, és minden jóra fordulhat

Ám akárhogyan is nézzük, ez csak dráma, ami nem hoz eredményt. Így napok vagy hetek múlva megint felüti a fejét a bizonytalanság, és a drámakirályok és királynék ismét kezdik rosszul érezni magunkat. Úgy gondolják, újabb drámára, újabb bizonyítékra van szükség.

Szintén a mérgező kapcsolatokra jellemző, hogy nem találnak izgalmat, értelmet a kapcsolatban, ezért előfordulhat, hogy azt a kapcsolaton kívül keresik. Néhány félrelépés lehet, hogy egy darabig elfedi a bizonytalanságot, azonban az önszeretet, az önbecsülés és önmagunk tiszteletének a hiánya ily módon bizonyosan nem pótolható, ezért hosszú távon nem hozza meg a várt eredményt.

Egy egészséges kapcsolatban, ha alábbhagy a szenvedély vagy nehezebb időszakot élünk meg partnerünkkel, olykor elég az is, ha felelevenítjük a közös emlékeket: “ Hűha! Emlékszel azokra a remek éjszakákra, amiket valaha együtt megéltünk? Valahogy hiányoznak nekem.”

Minden változik: mi magunk, a partnerünk és a minket összekötő érzések is. Ha azonban odafigyelünk egymásra, a köztünk lévő szeretet és tisztelet tágul, növekszik és évek múltán is képesek leszünk megtalálni az izgalmat, a szép pillanatokat az életünkben.

Szeretnél változtatni a kapcsolatodon, de nem tudod, mit tegyél? Szeretnél boldogabb, harmonikusabb kapcsolatban élni? Akkor szeretettel ajánlom a Tari Valéria 99% Légy az egyetlen! című könyvemet, vagy gyere el a 99% Nőiesség Alaptanfolyamra, ahol te is valódi nővé válhatsz, akinek megbecsülésben lehet része egy harmonikusabb kapcsolatban.

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy időben értesülhess a legújabb blog bejegyzésről.

Feldolgozás…
Success! You're on the list.

Leave a Reply

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: