Mitől volt sikeres a női karakter a Szürke ötven árnyalatában?

Talán a nők nagy százaléka már olvasta vagy látta a “Szürke ötven árnyalata” című trilógiát, ami Ana és Christian különös szerelméről szól.

Lehet, hogy először felháborodtunk, és talán nehéz is volt feldolgozni a BDSM megalázó és alávetett borzalmait, de miután túljutottunk rajta, szembetűnhetett, hogy az egész történetben végül is van valami izgalmas, szívhez szóló és jó.

Ha megfigyeljük, hogy mi van az emberiséget megbotránkoztató perverzitás mögött, és egy kicsit mögélátunk a történetnek, akkor nagyon sok olyan minőséget és tulajdonságot felfedezhetünk, ami támogathatja a kapcsolatunkat, és akár boldogabbá is tehet minket.

Mi a közös nevező?

Bár Ana és Christian teljesen eltérő preferenciákkal rendelkeznek, teljesen különböző életutat járnak be, nagyon eltérő az indíttatásuk, azonban mégis van bennük valami közös. Ez pedig – még ha nem is tudatosan –  a biztonság, a bizalom, az intimitás, a MEGENGEDÉS és egymás őszinte segítésének és támogatásának a kutatása és megtalálása.

Ana

Ana egyedülálló lány, akinek még sosem volt része szexualitásban, és hirtelen belecseppen annak legszélsőségesebb változatába. 

Elsőre talán tiltakozást, ellenérzést és teljes elutasítást vált ki bennünk a szélsőséges műfaj, hiszen ellenszegül az átlagosnak. Éppen ezért teljesen természetes a reakciónk. Ha azonban megfigyeljük Ana karakterét, akkor nagyon sok pozitív női erényt és minőséget fedezhetünk fel benne. Mik ezek a női erények, pozitív női minőségek és tulajdonságok?

Gyengeség, gyengédség

A gyenge nő. Ezen felszisszenhetünk, hiszen manapság nem divat gyengének tűnni, mert a társadalmi elvárások és a túlélési stratégiák megkövetelik a nőktől, hogy erősek legyenek. De miért nem jó, ha egy párkapcsolatban erős nőként lépünk fel? Mert ereje a férfinak van. 

Az erő ősi férfi princípium, amit ha megpróbálunk felülmúlni, akkor nem csak a nőiességünket veszítjük el, hanem megfosztjuk a férfit is a férfiasságától, vagy legalább is annak érzetétől. Ha viszont megmaradunk “gyenge” nőnek, akkor nem vesszük át a férfiak szerepeit, feladatait. 

Tudom, hogy mindannyian képesek vagyunk odébb emelni egy dobozt, de miért tegyük meg, ha ott van egy férfi, aki szívesen megteszi helyettünk. Amikor átengedjük a doboz odébb emelését a férfinak, még hálás is lesz nekünk, hiszen ekkor azt éreztetjük vele, hogy mennyire erős, mennyire hasznos, és mennyire férfias, hogy megkímél minket a fáradtságos munkától. Ekkor éreztetjük vele tettei nagyságát, elismerjük teljesítményét, aminek az a következménye, hogy még többet akar tenni értünk, hiszen fontosnak érzi magát, ami motiválja őt. 

(Hogyan kérjük meg, hogy odébb emelje a dobozt? Ez a női kommunikáció lényege, amiről a 99% Légy az egyetlen! című könyvemben sokat írok, valamint ezt gyakoroljuk a 99% elnevezésű két napos tanfolyamon is.)

Megértő 

Azaz nem elutasító. Ha valaki megértő és elfogadó, nem jelenti azt, hogy egyet is ért a másikkal és magára erőltetve beletörődik a másik akaratába. Nem kell alárendelődnünk egy kapcsolatban, és nem kell elnyomva sem éreznünk magunkat, ha megértőek vagyunk. Erkölcsi felsőbbrendűségünk, valamint vélt vagy valós igazunk sem fog sérülni, hiszen a megértés egy támogató minőség, ami nem tagad, nem utasít el, hanem elfogadja a másik teljes lényét. 

Ha megértőek és megengedőek vagyunk, akkor elfogadjuk minősítés nélkül olyannak a másikat amilyen. Nem kényszerítjük rá az akaratunkat, és nem akarjuk megváltoztatni – hanem elérjük, hogy azért változzon, mert ő maga változni akar-. 

Alázat

Az alázat egy nagyon összetett fogalom, és sajnos nagyon gyakran összekeverjük más fogalmakkal. Az alázat nem szerénység, és nem annak az elfogadása, ami éppen van. Az alázat  a büszkeség ellentét párja, és azt jelenti, hogy elfogadom azt, ami jár. 

Én az alázatot összekötöm egy magasabb intelligenciába vetett hittel, hiszen a hitrendszereim, a neveltetésből fakadó negatív mintáim, a tudattalanban meghúzódó programjaim, az egóm, a felépített illúziók nem feltétlen azt hozzák az életembe, amire valóban vágyom, és ami nekem valóban jó. 

A magasabb rendű intelligencia azonban a legjobbat akarja, és ha szeretem magam, ha készen állok a jó és a nekem legjobb befogadására, – ami az ego határain túl van -, akkor meg is fog érkezni az, ami számomra a legjobb, azaz elfogadom a magasabb rendű intelligencia akaratát. (Igen, ide tartozik az igazi társ, a gazdagság, a boldogság, az öröm, a siker, az egészség, és minden, amit az egónkkal, a tudattalanban meghúzódó programjainkkal rendszeresen szabotálunk.)

Határozott

Ha valaki gyenge és gyengéd, attól még lehet határozott. Ana nagyon is ismerte a határait, tudta mit akar, képes volt NEM-et mondani, és ki tudott állni önmagáért. Lehet, hogy néha esetlen volt – ez egyébként imponál a férfiaknak, mert akkor meg akarnak minket menteni-, de tudta, hogy mit akar és mit tesz. El tudta különíteni a saját akaratát Christian akaratától – azaz volt szabad akarata-, és csak azt volt hajlandó megtenni, amivel önazonossága nem sérült.

Befogadó

A nyitottság és nyitottnak lenni a kulcsszavai a befogadásnak, hiszen ha elzárkózunk, bezárjuk magunkat, akkor nem tudunk befogadni sem. Ahhoz, hogy tapasztalni tudjunk, elengedhetetlen a befogadás, hiszen csak azt tudjuk megtapasztalni, amit befogadunk. Megtapasztalás után tudunk csak arról dönteni, hogy az számunkra jó, vagy sem. Befogadás nélkül csak elutasítunk, elzárkózunk, és soha nem fogjuk tudni, hogy az adott inger számunkra pozitív vagy negatív. Amikor befogadunk, nem kell azonosulnunk, azonban csak akkor fogunk tudni dönteni, ha tapasztalunk. A tapasztalás azonban befogadás nélkül nem lehetséges.

Kedves

A kedvesség a nő egyik legfontosabb erénye. Aki kedves, az lágy, befogadó, megértő, nem kiabál, nem harcol és nem erősködik. A kedvesség együtt jár a lágysággal a nőiességgel, ami megengedő és pozitívan hat a férfira. Aki kedves, az tud mosolyogni (csábítás egyik legerősebb “fegyvere”), nő lenni, és teret engedni a lehetőségeknek.

Tartással teli

A tartás nem egyenlő a női büszkeséggel- más néven erkölcsi felsőbbrendűséggel. A tartás a nő erőssége – “ereje“-, és ha jól használjuk, akkor nem csak a párkapcsolatot, hanem a férfit is képesek vagyunk általa irányítani. 

A női tartás az, amit egy férfi komolyan vesz. Tudja, hogy azzal a nővel, akinek tartása van, nem lehet játszadozni. Azt a nőt meg kell becsülni és vigyázni kell rá. Azt a nőt tisztelni és becsülni kell. (Sokat írok a női tartásról a 99% Légy az egyetlen! című könyvemben.) 

Ha elveszett belőlünk a tartás, akkor annak meg kell találnunk az okát, és meg kell magunkban keresni. A tartás azonban nem egyenlő a rátartisággal, a büszkeséggel, a gőggel, hanem az maga a határozottság, az önbizalom, a határszabás, a kedvesség, a csábítás, a szeretet és az érzelmi intelligencia együtthatója. 

Támogató

Ha el tudjuk fogadni a másikat a hibáival és a hátrányaival együtt, akkor képesek vagyunk őt támogatni is. A férfiaknak különösen szükségük van a támogatásra, hiszen a nőkkel ellentétben nem maguk járják a fejlődésük útját. Mellettük mindig van egy mentor, egy apafigura, aki segíti őket az eligazodásban. A nő ehhez járulhat hozzá, ha támogatja, megbecsüli, tiszteli és segíti a párját, mert akkor képes lesz fejlődni. Ha támogatóak vagyunk, akkor bízunk a másik képességeiben, tetteiben, és pozitívan hatunk minőségeire, nem beszélve arról, hogy elősegíthetjük a változásban. 

Ezek azok a női minőségek, amik megalkották Ana karakterét, és ezek miatt a minőségek miatt volt ő sikeres. A trilógia mögé nézve az is kiderül, hogy lényegében Ana volt az, aki női minőségeivel, szerepeivel, tulajdonságaival irányította a férfit. Minden nő képes sikeres lenni, ha felszabadítja magában eredeti női minőségeit és szerepeit, úgy, hogy közben önmaga marad. 

Ha te is szeretnél sikeres nő lenni, de nem tudod; HOGYAN?, akkor érdemes lehet elolvasni a 99% Légy az egyetlen! című könyvem, eljönni a 99% 2 napos tanfolyamra, hogy te is magabiztos, határozott, tartással teli nő lehess, akit megbecsül a férfi. 

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy a lehető leghamarabb értesülhess a legújabb bejegyzésekről.

Csodás napot!

Tari Valéria

Feldolgozás…
Success! You're on the list.

Leave a Reply

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: