Mit tegyek, ha a párom elégedetlen?

Számos oka létezhet annak, hogy elégedetlen a párunk, de talán ezek a leggyakoribb okok:

 1. Elnyomó kapcsolatban élünk
 2. Hiányzik neki valami, amit mi nem adunk meg
 3. Az önagával való elégedetlenséget vetíti ránk

1. Elnyomó kapcsolat

Sajnos gyakran előfordul, hogy elnyomó kapcsolatban élünk. Amikor a párunk nem becsül, nem értékel minket, kritizál, minősít vagy megsért, akkor lelkileg meggyötörtté válunk, megtörik az önbizalmunk, és magunk sem értjük, hogy miért vagyunk még mindig benne a kapcsolatban. 

Logikus kérdés lehet, hogy:

 • Miért vagy még mindig vele?
 • Miért nem válsz el?
 • Miért tűröd?

Érezzük és tudjuk, hogy nem megfelelő számunkra az állapot, de tehetetlenek vagyunk és félünk. Már azt sem tudjuk, hogy az eredeti gondolat saját magunktól, vagy a másiktól származik. 

A függő kapcsolat és az elnyomás azért tud működni, mert az évek alatt az irányító fél elültette bennünk a saját gondolatait. Azt, amit ő gondol rólunk, amit ő érez, lát, még akkor is, ha az nem úgy van. Hogyan lehetséges ez?

Kétértelmű beszélgetések, hazugságok, furcsa helyzetek kellenek ahhoz, hogy magunkba szívjuk a másik által ránk vetített hamis világot. Ekkor elkezdjük rosszul látni a történéseket a mindennapjainkat és saját magunkat. Azonban nem csak ez a baj.

A másik ugyan úgy rosszul lát-, és ítél meg minket. Ha pedig ellenállunk, vagy kifejezzük nemtetszésünket, akkor veszekedés tör ki, amiben sorra alulmaradunk. Eljutunk oda, hogy egyikünk sem látja a valóságot. 

Egy elnyomó kapcsolatban nincs egyenrangú kommunikáció. Van azonban elnyomás, kritika, minősítés, amihez vagy alkalmazkodunk, vagy fellázadunk ellene. Ha fellázadunk és beleállunk a veszekedésbe, akkor lényegében harcba szállunk a férfival, de eközben nem lehet logikusan érvelni. 

Ha eredményt szeretnénk elérni, női kommunikációt szükséges használnunk. Vegyük elő a tartásunkat és a türelmünket, majd csendesen közöljük a másikkal:

“Jogod vagy így érezni, de ez nekem fáj, és úgy gondolom, hogy nem érdemlem meg.”

Fontos, hogy női minőségben álljunk ki magunkért. Fogalmazzuk meg érzéseinket, valamint azt is, hogy mit szeretnénk, miben változtasson.

Az elnyomás egy másik aspektusa a függés. Ha gyermek is van, akiért felelősséget kell vállalnunk, esetleg az anyagiak azok, amik fenntartják a függést, akkor még kilátástalanabbnak tűnhet a helyzet. Leginkább azért, mert ezzel teljessé válhat az elnyomás. 

Miért kerülhetünk elnyomó kapcsolatba?

Leggyakoribb ok, hogy gyermekként is ezt láttuk szüleinktől. Olyan mintát hoztunk magunkkal, amit elképzelni sem tudunk, hogy lehetne másképp. Ha a családban vagy a környezetünkben ilyen magatartást láttunk, akkor ezt gondoljuk természetesnek és normálisnak. Ezekből a mintákból alakultak ki a hitrendszereink, a jelenlegi vélt Én, amik befolyásolják a jelenünket és jelenlegi kapcsolatunkat. 

Mit tehetünk?

Önismereti módszer segítségével helyretetetjük bevésődéseinket. Minket támogató hitrendszerekké tudjuk alakítani a gátakat és a blokkokat. Ekkor visszanyerjük önbizalmunkat, képesek leszünk újra felépíteni valós érzéseinket, meglátni valós önmagunkat, és meglátjuk azt is, hogy mit jelent számunkra a kapcsolat. Ekkor már képesek leszünk dönteni. Eldönthetjük, hogy az új ÉN 

 • képes-e alakítani a kapcsolatot, 
 • tudja-e/akarja-e irányítani a férfit, 
 • érdemes-e további energiát fektetni a kapcsolatba,
 • vagy kiszáll, mert jobbat érdemel, és mert nem érezi tovább jól magát a kapcsolatban. 

2. Hiányzik neki valami, amit nem adunk meg

Ez talán egyszerűbb és javíthatóbb állapot, hiszen hiányérzetből fakad. Ettől nem kell, hogy tönkremenjen a kapcsolat, viszont fontos figyelmeztetés, hogy valami nincs jól, és azon változtatnunk szükséges. Ekkor meg kell tudunk a konkrét okot, hogy miből fakad a hiányérzet. 

Hogyan tegyük ezt? 

Legyünk nagyon nők, kedvesek, csendesek és türelmesek, majd jól időzítve kérdezzük meg:

“Megértem, hogy így érzel, de kérlek segíts nekem. Mondd meg kérlek, mit tehetek azért, hogy elégedettebb legyél?” 

Erre csak olyan konkrét dolgot válaszolhat, ami segíthet az elégedettségében. Fontos, hogyha nem kifogások kerülnek napvilágra, és nem az önmagával szembeni elégedetlenségét vetíti ránk, akkor halljuk meg a kérését.

Valós okok az elégedetlenségre:

 • Figyelem hiánya,
 • Odaadás hiánya,
 • Intimitás hiánya,
 • Gondoskodás hiánya,
 • Minőségi idő hiánya,
 • Együtt töltött idő hiánya,
 • Közös program hiánya,
 • Elismerés hiánya
 • Tisztelet hiánya

Ezek olyan érvek, amiket fontos meghallanunk, és változtatnunk szükséges. Ha meg tudja fogalmazni az igényét, akkor azt képesek vagyunk kielégíteni is.

3. Az önagával való elégedetlenségét vetíti ránk

Az előbb feltett kérdésre ha nem kapunk érdemi választ, csak kifogást, akkor nagy a valószínűsége, hogy a párunk a saját elégedetlenségét vetíti ránk. Azonban maradjunk ekkor is nagyon türelmesek és kedvesek és csendesen közöljük vele:

“Megértem, hogy így érzel, de úgy gondolom, hogy mindaz, amit mondasz, tőlem független, nem miattam van. Biztos, hogy nyomos okod van haragudni, és megértem, hogy dühös vagy, de kérlek ne engem okolj, mert az nekem fáj, és nem érdemlem meg. Ha bármiben segíteni tudok, mondd el kérlek.”

Ettől valószínűleg jobb belátásra tér, és vagy elmondja, hogy mi dühének, elégedetlenségének a valós oka, vagy pedig megoldja maga, de biztos, hogy tanul belőle és legközelebb jobban odafigyel.

Természetesen vannak sajnos olyan esetek, amikor a férfi lelke annyira terhelt, hogy maga sem bírja feldolgozni. A tanácsok lelkileg és mentálisan egészséges férfiak esetében tud működni. Ha a társunk nem ebbe a kategóriába tartozik, akkor érdemes megvizsgálni magunkat és a hitrendszereinket, hogy miért ilyen férfit vonzottunk be az életünkbe. 

Hogyan viselkedjünk nőként, ha párunk elégedetlen? Az egyéni konzultációkon – Párkapcsolat Solo – a Párkapcsolati Mini délutánokon, valamint a 99% elnevezésű 2 napos tanfolyamon ezzel foglalkozunk. 

Még több választ szeretnél? 

Rendeld meg a 99% Légy az egyetlen! című könyvem, amiből megtudhatod:

 • hogyan működik a férfit,
 • hogyan érd el, hogy megbecsüljön a férfi,
 • mitől tud jól működni egy párkapcsolat,
 • mik a leggyakoribb női hibák egy párkapcsolatban,
 • mit tegyél, hogy melletted maradjon a férfit,
 • hogyan legyél vonzó, valódi nő.

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy elsőként értesülhess az új blog bejegyzésekről a lehetőségekről.

Csodás napot!

Tari Valéria

Feldolgozás…
Success! You're on the list.

Leave a Reply

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: