Megtört a bizalom. Mit tegyek?

Bizalom nélkül nem lehet egészséges egy párkapcsolat. Ennek ellenére talán mindannyian fel tudunk idézni az életünkben egy olyan pillanatot, amikor megtört a bizalom.

Ha ez megtörtént, akkor hogyan bízzunk tovább, hogyan alakítsuk a kapcsolatunkat? Felépíthető a megtört bizalom?

Ha szeretünk, akkor képesek vagyunk megbocsátani is, de persze ez attól is függ, hogy a másik mit tett, mekkora volt a vétség súlya. Egyénenként eltérően reagálunk, mindenkinek más az értékrendje, azonban talán minden esetben az a legfontosabb, hogy meghozzunk egy döntést.

A döntés előtt azonban érdemes megvizsgálnunk:

 • Mennyire fontos maga a kapcsolat?
 • Hogy érzem magam a kapcsolatban?
 • Mennyire értékes az, amit közösen létrehoztunk?
 • Mennyire megbocsátható a vétség?
 • Hol a helyem a kapcsolaton belül?
 • Meg vagyok-e becsülve?
 • Értékes-e számomra a kapcsolat?
 • Mik a valódi érzéseim?

Amikor megfogalmaztuk a válaszokat, akkor érdemes meghoznunk a döntést. Ha úgy döntünk, hogy adunk egy esélyt, akkor figyeljünk arra, hogy erre lehetőséget is biztosítsunk. Adjunk teret, hogy bizonyíthasson a másik fél. Hogyan bizonyíthat?

Érdemes az alábbi pontokat végigvenni, mert ha ezek közül bármit megtesz értünk a párunk, akkor jó eséllyel fontosak vagyunk a számára és ő is arra törekszik, hogy megbocsássunk neki. 

Hű a szavaihoz

Amikor megtörik a bizalom – de nem csak akkor –  az ígéret már nem elég. A bizalom kiépítésének vagy újraépítésének ugyanis az a lényege, hogy a másik higgyen abban, amit mondunk. Éppen ezért a bizalom újraépítéséhez nem elég a hangzatos szó, mert azokat be is kell tartani. A tettek bizonyítanak, azok mutatják meg, hogy becsül minket a párunk. 

Kitartó

Ha elveszett a bizalom, figyeljük meg, hogy párunk mennyire igyekszik, mennyire kitartó, hogy helyre tegye hibáját. Fontos azonban, hogy ne várakozzunk túl sokáig, de ne legyünk elhamarkodottak sem a megbocsátásban. 

Értékeli a kapcsolatot és nem természetesnek veszi

A bizalom gyakran következetességből fakad. Ha a párunk következetes, kiáll mellettünk jóban, rosszban, akkor arra törekszik, hogy újra felépítse a bizalmat. Az sem baj, ha kimutatja, hogy mennyire odáig van értünk.

Együttműködik

Figyeljük meg, hogy mennyire együttműködő. Amennyiben hajlandó hozzájárulni a közös megoldáshoz, az eredményhez – megbocsátás – akkor nagy valószínűséggel tisztel minket, és fontosak vagyunk számára. Azonban mi is legyünk nyitottak az együttműködésre és legyünk türelmesek.

Őszinte

A partnerünk üzenetének mindig igaznak kell lennie. Csak az őszinteség vezethet eredményre. Ha valaki hazudik, akkor más látszatot szeretne kelteni, ami rombolja a bizalmat. Ha a partnerünk felvállalja a tettét, akkor hallgassuk meg, legyünk megértőek, de ne vádaskodjunk, ne minősítsük, hanem értékeljük az őszinteséget. Ez nem azt jelenti, hogy el is kell fogadnunk a tetteit, hanem csak azt, hogy nem állunk bele a csatába és a harcba, hanem nőként viselkedünk. 

Minket helyez előtérbe

Az elismerés fontos szerepet játszik a bizalom felépítésében és a jó kapcsolat fenntartásában. Ha elismeri erőfeszítéseinket, megbecsüli tetteinket, és figyelembe veszi az érdekeinket, maga elé helyez minket, akkor fontosak vagyunk a számára, és elősegíti a bizalmunk újraépítését. 

Felvállalja a hibáit

A férfiak nagy része hárítja a felelősséget. Azonban ha párunk képes felvállalni a hibáit, akkor őszinte, és nagy bizalmat szavaz nekünk. Ha valaki képes felvállalni a hibáit, akkor lényegében sebezhetővé válik, amihez azonban nagyfokú bizalomra van szükség a részéről. 

Kölcsönös Tisztelet

Minden párkapcsolat megmenthető, ha az értékes számunkra és szeretet hatja át. Azonban minden esetben az egymás iránti tisztelet a legfontosabb. Ha tiszteljük a másikat, akkor képesek vagyunk őt olyannak látni, amilyen, elfogadni őt, – ami nem azt jelenti, hogy megalkuvóak lennénk – és lehetőséget adni arra, hogy bizonyíthasson, változzon. Tisztelet nélkül nincs kölcsönösség, nincs egyensúly, és kihűlhet a kapcsolat.

Sajnos időnként előfordul, hogy a legrosszabb tulajdonságainkat mutatjuk a másiknak. Hajlamosak vagyunk bántani azokat, akik a legközelebb állnak hozzánk. Ekkor szem előtt tévesztjük, hogy a tiszteletnek sokkal jelentősebbnek kellene lennie, mint a sérelemnek. Nem szükséges állandóan tökéletesen udvariasnak lennünk, de minden esetben legyen tiszteletteljes a bánásmódunk. 

A bizalom kiépítésének érdekében érdemes kidolgozni olyan módszereket, amelyekkel a nehéz érzéseket is meg lehet beszélni, miközben tisztelettudóak és együttműködők vagyunk. A párkapcsolaton belül adjunk és kapjunk, azaz viszonozzunk. Mindkét partner számára fontos, hogy jól érezze magát a kapcsolatban. 

Hogyan viselkedjünk nőként, ha megtört a bizalom és hibázott a párunk? Az egyéni konzultációkon, a Párkapcsolat Mini délutánokon, valamint a 99% elnevezésű tanfolyamon azzal foglalkozunk, hogyan kommunikáljunk és viselkedjünk nőként, hogyan irányítsuk érzelmeinkkel a férfit és hogyan derítsük ki, hogy megbecsül-e minket.

Még több választ szeretnél? 

Rendeld meg a 99% Légy az egyetlen! című könyvem, amiből megtudhatod:

 • hogyan működik a férfit,
 • hogyan érd el, hogy megbecsüljön a férfi,
 • mitől tud jól működni egy párkapcsolat,
 • mik a leggyakoribb női hibák egy párkapcsolatban,
 • mit tegyél, hogy melletted maradjon a férfit,
 • hogyan legyél vonzó, valódi nő.

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy elsőként értesülhess az új blog bejegyzésekről a lehetőségekről.

Csodás napot!

Tari Valéria

Feldolgozás…
Success! You're on the list.

Leave a Reply

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: