Hogyan kezeljünk nőként párkapcsolati konfliktust?

Akármennyire harmonikus, akármennyire kiegyensúlyozott egy párkapcsolat, konfliktusok, veszekedések előfordulhatnak. Azonban nem mindegy, hogy a kialakult nézeteltérést hogyan kezeljük. Ha beleállunk, vitatkozunk, harcolunk, és kiabálunk, akkor eltávolodunk a másiktól, és egyáltalán nem biztos, hogy elérjük a vágyott eredményt.

Mi a legfontosabb?

Az, hogy felismerjük a szituációt. Felismerjük, hogy konfliktus van kitörőben. Ekkor akár milyen nehéz is, próbáljunk meg nyugodtak, és türelmesek maradni.

Lépjünk egy lépést hátrébb, és próbáljuk meg elengedni a saját nézőpontunkhoz való ragaszkodást. Tudom, amikor a gőz kitörni készül, és nagy a nyomás, akkor nagyon nehéz higgadtnak maradni, de ha sikerül, akkor csak nyerhetünk. Hogy lépjünk ki a saját nézőpontunkból?

Csukd be egy pillanatra a szemed. Képzeld el, hogy egy hatalmas fal van az orrod előtt. Annyira közel állsz a falhoz, hogy az orrod hegye hozzá is ér. Ekkor olyan hatalmasnak látod a falat, hogy képtelenségnek tartod hogy a másik oldalára kerülj. Úgy érzed, hogy a falnak nincs sem szélességében, sem magasságában vége. Most gondolatban kezdj el hátrafelé lépkedni. Ahogy megteszel tíz lépést, máris látod, hogy kisebb lesz a fal, és kiderül, hogy csak akkora, mint egy ajtó. Már nem is tűnik olyan nagynak, már tudod, hogy oldalt meg tudod kerülni. Ha pedig még távolabb mész, akkor pedig már annyira kicsinek fogod látni, hogy át is tudod lépni. 

A gondolatainkkal, a problémáinkkal, ugyan ez lehet a megoldás. Ha nagyon közelről nézzük őket, akkor óriásinak tűnhetnek, viszont, ha egy kicsit hátrébb lépünk, akkor sokkal kisebbnek érzékelhetjük, és át is tudunk lépni rajtuk. Minden a nézőpont, és a szándék kérdése, hogy meg akarjuk-e oldani. 

Amikor egy veszekedés során érintetté válunk, akkor nagyon nehéz hátralépni, hiszen benne vagyunk a saját folyamatunkban. Ilyenkor a légzés (4-5 mély lélegzet vétel, úgy, hogy a légzésre fókuszálunk) valóban segíteni tud, hogy egy kicsit lenyugodjunk, és megengedjük magunknak, hogy hátrébb lépjünk, és más szemszögből nézzük meg a szituációt, és a harc helyett nőként kommunikáljunk. 

A második legfontosabb, hogy felismerjük, hogy mitől váltunk érintetté.

Amikor gondolatban hátraléptünk, akkor már könnyebben felismerhetjük, hogy mi váltotta ki bennünk a feszültséget. Fontos ezt megtudnunk, hiszen csak akkor fogjuk tudni megfogalmazni a sérelmeinket. Előfordulhat, hogy a múlt hánytorgatása, vagy a megbecsülésünk hiánya, de lehet egy elfelejtett találkozó, vagy az igazságérzetünk sérült, de az is lehet, hogy egy egészen apróság fajult el, és lett belőle egy hatalmas veszekedés.

Ha meg tudjuk fogalmazni, hogy mi a kiváltó ok, akkor meg tudjuk azt is fogalmazni, hogy milyen érzés keletkezett bennünk. Szomorúság, fájdalom, düh, harag stb. ÉS EZ NAGYON NAGYON FONTOS! Ugyanis a nő érez, és a nő az érzelmeivel képes a férfit irányítani. Ha képesek vagyunk a veszekedés helyett higgadtan közölni az érzelmeinket, akkor a férfi tudni fogja, hogy nővel áll szemben, és nem egy ellenséggel, akit le kell győzni. Miért? 

Mert a férfinak ereje van, a nőnek pedig érzései. Ezek ősi szerepek, minőségek, amit a génjeinkben hordozunk, csak az eltorzult társadalom, és a ma megkövetelt elvárások elnyomják ezeket bennünk. A nők elkezdtek elférfiasodni, a férfiaknak pedig nincs terük férfiasságukat megélni. (Ezért van az, hogy a férfi hajkurászása a szexet, mert ma már talán ez az egyetlen, amiben meg tudja élni a férfiasságát.) Eltűntek az eredeti szerepek, az eredeti minőségek, és ennek az lett a következménye, hogy felborult az egyensúly, nem értjük, hogy mi a probléma, ezért megoldást sem találunk rá, és emiatt egyre több párkapcsolat megy tönkre. 

Kérlek, értsd jól, amit írok. Attól, hogy az eredeti szerepeinket, vagy minőségeinket a jelenbe integráljuk, attól még nem leszünk kevesebbek, vagy alárendeltebbek egy párkapcsolatban. 

Azt szükséges leginkább nőként megértenünk, hogy a nő különbözik a férfitól, és hogyan különbözik a férfitól. Nem csak fizikai megjelenésében vagyunk mások, hanem működésében is. 

Több, mint tíz éven keresztül vizsgáltam a férfi, valamint a nő működését, és a kettő közötti különbséget. Nagyon sok küzdelembe, nehézségbe ütköztem, mire megértettem, hogy miben különbözünk egymástól, milyen minőségekben vagyunk mások. Ez nem azt jelenti, hogy az egyik kevesebbet érne a másiktól, és nem is azt, hogy az egyik alá kell, hogy rendelődjön a másiknak, hanem azt, hogy ki tudjuk egymást egészíteni. 

Ha elképzelsz magad előtt két puzzle darabot, akkor tudod, hogy mind a kettő puzzle, de azt is látod, hogy különböznek. Viszont ha egybe teszed őket, akkor összeillenek, kiegészítik egymást. Valahogy így kell elképzelni a nőt, és a férfit együtt. Egyik sem több, vagy kevesebb a másiknál, csak mind a kettő más, és össze kell tudnunk illeszteni. 

Azonban csak akkor tudjuk összeilleszteni, ha mind a kettő megtartja a saját formáját, eredeti minőségét, és szerepét.

Ha a piros puzzle olyanná akar válni, mint a kék, vagy akár olyanná is vált már, akkor soha nem fognak egymáshoz passzolni, és nagyon sok további konfliktust generálnak.

Ilyen a nő és a férfi kapcsolata is. Sajnos a mai társadalom megkövetelte a nőktől, hogy kezdjenek el kék puzzle-vá válni, és észre sem vettük, hogy elnyomtuk magunkban az eredeti nőt, és átvettük a férfiak szerepeit, és minőségeit.

Harmadik legfontosabb az érzelmi kommunikáció.

Ha képes vagyunk felismerni, hogy mitől váltunk érintetté, és az milyen érzelmeket generált bennünk, akkor azokat képesek vagyunk kommunikálni is. Miért fontos ez? 

Vizsgáljuk meg egy kicsit a férfit, és az ő természetét. Amikor egy kapcsolaton belül egy nő veszekszik, kiabál, és hangos, akkor a férfi azt érzékeli, hogy előtte nem egy nő, hanem egy harcos áll, aki harcol vele, ezért ellenségként kezeli, akit minden áron le kell győznie. (Ez a férfi alaptermészete, hiszen annak idején úgy mentette meg a családját, és a birtokát, hogy legyőzte az ellenséget. Hiába élünk más világban, a férfi alaptermészete nem változott.) 

Amikor veszekedésre kerül a sor, a férfi csak azt látja, hogy: ellenség=csata=le kell győznöm! Ha a nőként harcolunk, és felvesszük a férfias jegyeket, akkor ne csodálkozzunk, hogy a velünk szemben lévő is ki fogja rántani a kardot. Márpedig ha a férfi valóban harcol, akkor alul fogunk maradni, és az nagyon nagyon fog nekünk fájni. Mit tehetünk?

Vegyük elő női minőségeinket, és használjuk az érzelmeinket. Ha nyugodtak, higgadtak maradunk, akkor a hős lovag, hiába lengeti előttünk a kardját, nem fog tudni megsebezni. Abban a pillanatban, ha használjuk az érzelmi kommunikációt, észre fogja venni, hogy egy nővel áll szemben. Lehet, hogy nem elsőre, – mert a lovag már be van rozsdásodva, és megszokta, hogy ilyenkor mindig harc van – de ha türelmesek vagyunk, és gyakoroljuk az érzelmi kommunikációt, akkor nagyon rövid időn belül el fog kezdeni változni (ha fontosak, és nem csak hasznosak vagyunk számára) és elérhetjük a célunkat. Azaz mi irányítunk. Hogy néz ki egy érzelmi kommunikáció?

A 99% elnevezésű három napos tanfolyamon ezeket gyakorijuk, és valóban gyakorlásra van szükség, hogy el tudjuk sajátítatni, – mert elveszett belőlünk – de valahogy így lehet elképzelni:

Vegyük például, hogy megkérted Mr. Big-et (hívjuk a férfit Mr. Big-nek) hogy csinálja meg a szék lábát, mert billeg alattad a szék. (Lehet, hogy te is meg tudod csinálni, de most nem ez a lényeg, és majd arról is beszélgetünk, hogy miért NE Te cseréld ki, vagy miért NE Te csináld meg.) 

Napok telnek el, a szék lába még mindig rossz, te pedig kényelmetlenül ülsz rajta, és félsz, hogy egyszer csak ki fog esni alólad a szék. 

Megkéred a párod másodszor, harmadszor, sokadszor, de valahogy soha nem lesz kész, és egyszer csak ki is esik alólad a szék. (A 99% 3 napos tanfolyamon megtanulunk úgy kérni is, hogy elsőre megcsinálja nekünk a férfi.) Nagyon nagyon mérges leszel, és mire találkozol a pároddal, addigra akkora benned a düh, hogy legszívesebben kiabálnál. Ilyenkor fontos nagyon higgadtnak maradni, és elővenni a női fortélyt, azaz az érzelmi kommunikációt. Kiabálhatnánk is, hiszen igazunk van, de azzal sajnos nem érünk célt. MIt tegyél?

Vegyél pár mély lélegzetet, engedd el a dühödet, lépj hátra kettőt, ismerd fel az érzéseidet, legyél nagyon kedves és csendes, majd közöld a pároddal:

“Tudod, az történt Drágám, hogy amíg nem voltát itthon, kiesett a szék lába, én pedig leestem róla, megütöttem magam, és most fáj a karom. Nagyon csalódott, és szomorú vagyok, hogy több kérés után sem csináltad meg, pedig elkerülhető lehetett volna, hogy fájdalmat okozzon nekem. Nagyon jó lett volna, ha biztonságban érezhettem volna magam. Félek, hogy legközelebb akár nagyobb bajom is lehet.”

Ha képesek vagyunk ezeket az érzelmeket csendesen közölni vele, akkor ő észre fogja venni, hogy fájdalmat okozott. Ha kiabálunk, akkor veszekedni fogunk, az pedig negatívan hat a párkapcsolatunk jelenére, és jövőjére is. 

Ha tudunk élni a női minőségeinkkel, és alkalmazzuk az érzelmi kommunikációt, akkor a férfi érzékelni fogja, hogy mit tett, és annak mi lett a következménye. Csak így fogja tudni, hogy nem csak lelki, hanem fizikai fájdalmat is okozott. Csak így képes tanulni. 

Lehet, hogy nem szól semmit, lehet, hogy bocsánatot sem kér, de az biztos, hogy ezt megjegyzi, hiszen ha fontosak vagyunk a számára, – és nem csak hasznosak – akkor mindent megtesz értünk, hogy megóvjon minket, és biztonságban tudjon minket.

Tudom nagyon jól, hogy a párkapcsolat ennél sokkal összetettebb, sokkal bonyolultabb, és rengeteg kérdés merül fel ebben a témában.

Rengeteget írok is róla, és ezért született meg a könyvem is, valamint a 99% elnevezésű három napos tanfolyam is.

….hogy megérthessük a férfi működését, a nő szerepeit, minőségeit, a párkapcsolat veszélyeit, hogy kibeszéljük magunkból a meg nem értettséget, hogy megoldásokat találjunk a problémákra, és hogy mindenki megteremthesse a boldog párkapcsolatot.

Ami viszont biztos, hogy egy párkapcsolatba energiát szükséges belefektetni. A veszekedés nem az. Energia befektetés nélkül minden a szétesés felé tart. Ha képesek vagyunk felszínre hozni női minőségeinket, szerepeinket, ha tudatosan figyeljük az eseményeket, és használjuk a női kommunikációt, akkor nagyon sok mindent megelőzhetünk, és megóvhatjuk a kapcsolatunkat is. 

Nem tudod a megoldást? Tehetetlennek érzed magad? Szeretnél boldog, harmonikus kapcsolatban élni? 

Van megoldás! Keress bizalommal és megoldjuk a problémát! 

Akár egyéni konzultáció kereten belül, vagy csoportos tanfolyamokon is van lehetőséged megoldani a problémáidat, hogy újra nőnek érezhesd magad!

Még több választ szeretnél? 

Rendeld meg a 99% Légy az egyetlen! című könyvem, amiből megtudhatod:

  • hogyan működik a férfit,
  • hogyan érd el, hogy megbecsüljön a férfi,
  • mitől tud jól működni egy párkapcsolat,
  • mik a leggyakoribb női hibák egy párkapcsolatban,
  • mit tegyél, hogy melletted maradjon a férfit,
  • hogyan legyél vonzó, valódi nő.

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy elsőként értesülhess a lehetőségekről és a blog bejegyzésekről.

Feldolgozás…
Success! You're on the list.

Csodás napot!

Valéria

Leave a Reply

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: