Hogyan óvjuk meg párkapcsolatunkat a karantén miatti összezártságban?

A kialakult járványkrízisnek számos lelki következménye van, amit naponta megtapasztalunk. Eredendően félünk a betegségtől, szorongás alakulhat ki bennünk az apokaliptikus állapot miatt, feszültséget élhetünk meg a gazdasági helyzet miatt is, nem beszélve a magánéleti megpróbáltatásokról. 

A kényszeres összezártság nagy kihívást jelenthet a párkapcsolatnak. Felerősödhetnek a szunnyadó konfliktusok, kimondatlan sérelmek. A koronavírus tehát könnyen a párok stressz-tesztjévé válhat, és akár váláshoz is vezethet. 

Mit tegyünk, hogy megmentsük a kapcsolatunkat?

 1. Legyen otthon napi rutin!
 • Öltözzünk át pizsamából, szépítsük meg magunkat, (most van rá idő) és készítsünk listát aznapi céljainkról. 
 • A különböző elfoglaltságainkat, lehetőségeink szerint, más-más környezetben végezzük. 
 • Figyeljünk a testünkre. Táplálkozzunk egészségesen, tornázzunk, – akár online edzések segítségével – vagy csak nyújtsunk, meditáljunk. 
 1. Alakítsunk ki saját teret, ahova vissza tudunk vonulni. 

Ha megtehetjük, legyen a lakáson belül egy tér, amit akkor használunk, ha csendre, vagy magányra van szükségünk. Ez még nem jelenti azt, hogy elhidegültünk a párunktól, csupán annyit jelent, hogy önmagunknak megadjuk a lehetőséget, hogy önmagunkkal foglalkozzunk. Ez egy egészséges intézkedés, és a saját határaink felállítására szolgál.

 1. Tudatosan figyeljünk magunkra és a másikra.

Általában nem ugyanazok a dolgok idegesítenek fel minket, és nem is ugyanazok a dolgok nyugtatnak meg. A probléma akkor kezdődik, amikor a módszer, amivel az egyik fél megnyugtatja magát, a másiknál éppen a pánik gombot nyomja meg. A fizikai közelség növeli a stressz reakciók kockázatát és élesebbé válhatnak a viták. Ebben a helyzetben tehát fokozottan érdemes monitorozni önmagunkat és a párunkat. Megvizsgálni, hogy mitől félünk, hogyan küzdünk meg a problémákkal, és kerüljük el azokat a negatív hurkokat, amikbe hajlamosak vagyunk beleragadni.

 1. Beszéljünk érzelmeinkről, félelmeinkről.

Legyünk tudatosak, és ismerjük fel félelmeinket, érzéseinket. A szégyen és az elhallgatás helyett osszuk meg partnerünkkel. Fontos ugyanis, hogy fel tudjuk vállalni „gyengeségünket”, főleg, ha rajtunk kívülálló okból a környezet kényszeríti ránk.

 1. Limitáljuk a napi médiafogyasztást.

Csak megbízható forrásból tájékozódjunk, a legfrissebb információkra fókuszáljunk, és ne hagyjuk, hogy túlterheljen a híráramlás, és a közösségi média. Fókuszáljunk a pozitívumokra, figyeljünk a jó hírekre, és legyünk hálásak azoknak, akik fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy mielőbb megoldják ezt a nehéz szituációt. 

 1. Ne unatkozzunk!

Baráti beszélgetésekben elhangzik: „Hogyha majd időm lesz rá!” Most van itt az a bizonyos idő, hogy rendbe tegyük ruhatárunkat, kipakoljuk a lomokat, rendet tegyünk a fiókokban, megpucoljuk az ablakot, vagy kirámoljunk a konyhaszekrényekből. Minden olyan dolgot, amit eddig halogattunk, tegyük meg most! Kezdjünk bele egy otthoni projectbe, vagy olvassunk sokat. (Akár a 99% című könyvemet, amiből megtudhatod, hogyan irányítsd a férfit, vagy hogyan válhatsz „Királynővé”, akiért bármit hajlandó a férfi megtenni.) Ezzel is lekötjük figyelmünket, és elkerülhetjük a konfliktus helyzetet. 

 1. Kerüljük a kiégést!

Ha otthonról dolgozunk, akkor állítsunk fel szigorú határokat a munkaidőre vonatkozóan, és tartsuk is be őket. 

 1. Maradjunk kapcsolatban.

A technológia vívmányainak köszönhetően tartsuk a kapcsolatot kollégáinkkal, barátainkkal, szeretteinkkel, akár videó hívásokkal, vagy chateléssel.

 1. Szervezzünk otthoni randit.

A teendőkön túli időt fordítsuk magunkra, és párkapcsolatunkra. Szépítkezzünk, és váljunk olyanná, amilyenek mindig szerettünk volna lenni, csak az időhiány nem engedte. Lepjük meg párunkat finom vacsorával, kellemes beszélgetéssel. A gyertya lángja még meghitté is teheti az esténket. Fedezzük fel újra a másikat. 

 1. Kerüljük a játszmákat, és az illúziót!

Minden kapcsolatban vannak ránk jellemző viselkedésminták. Ebben önmagában semmi negatív vagy pozitív nincs, egyszerűen csak abból fakad, hogy két különböző ember találkozik. Más személyiséggel, különböző élethelyzetekből, eltérő családi és kapcsolati mintákkal lépünk bele egy párkapcsolatba, és ezek a különbségek aztán reakcióba lépnek egymással – kialakítva a mi kapcsolatunkra jellemző egyedi és megismételhetetlen játszmáinkat.

A veszély abban rejlik, amikor annyira belehelyezkedünk a kapcsolati szerepünkbe, hogy ezzel a közös lehetőségeink, fejlődésünk esélyeit csökkentjük. Létezzünk a jelenben, az adott pillanatban, és kerüljük el fantáziánk projekcióját, amit ha a másikra vetítünk, akkor csalódunk, nem beszélve arról, hogy valótlant várunk el. 

Egy karantén akár előre is viheti a kapcsolatunkat. Ha ismerjük a másikat, és képesek vagyunk őt megérteni, akkor kezelni is tudjuk az esetleges nehézségeket. Ha képesek vagyunk új nézőpontokat használni, és magunk mellett a társunkra is fókuszálni, akkor kapcsolatunk akár szorosabb is lehet. Ha ezeken túl még az eredeti női szerepeket is megismerjük, akkor egy harmonikus, boldog kapcsolatot is kialakíthatunk! 

Mik azok a női szerepek, és milyen a női kommunikáció? Kiderül a 99% elnevezésű 3 napos tanfolyamon! Légy hű magadhoz, és mentsd meg a kapcsolatod!

Csodás napot!

Valéria

Leave a Reply

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: