Hogyan működik a férfi a karantén alatt?

Példa nélküli időket élünk, és a járvány nem csak magunk-, és szeretteink egészségét veszélyezteti, hanem a párkapcsolatunkra is negatív hatással lehet. 

Miközben mindnyájan próbálunk megbirkózni az új helyzet támasztotta kihívásokkal, talán eszünkbe sem jut, hogy párkapcsolatunk is megóvásra szorul. Elméletben egyszerűnek tűnhet a helyzet, de gyakorlatban sok buktatója lehet az összezártságnak, ami igen csak próbára teheti érzelmeink valódiságát, és a párkapcsolat stabilitását. 

A járvány miatt amúgy is feszültebb érzelmi helyzet alakul ki, bizonytalanok vagyunk a jövőt illetően, ezért mindnyájunkra jellemző az érzelmi hullámzás. Saját érzéseinket jól ismerjük, arról viszont kevésbé van tudomásunk, hogy mit érez, vagy gondol a másik. 

Vészhelyzet esetén a férfi egészen másképp működik, mint nyugodt időszakban. Évezredek óta fut benne egy generációs program, ami krízishelyzetben felerősödik, és átütő erővel hatol be hétköznapjaiba. Ezzel a programmal volt képes harcolni, csatákat nyerni, élelmet szerezni, és védelmet nyújtani. Igaz, hogy ma már másképp tesz eleget kötelességeinek, de a férfi princípium, az ősi, elemi erő most is jelen van benne. Napjainkban nem kardfogú tigrisekkel, és farkasokkal küzd, hanem egy láthatatlan ellenséggel, akivel szemben a tehetetlenség a legnagyobb kihívás. 

A férfi nem fél, és nem riad vissza semmitől, vagy ha mégis, akkor soha nem vállalná fel. A férfi ego ugyanis nem engedi, hogy féljen – egyébként nem tudna tükörbe nézni -. Szíve köré bástyát épít, hogy távol tartsa az érzelmeket, és bátorságát előtérbe helyezve, ősi erejét használva háborúzik, és azon elmélkedik, hogyan védje meg szeretteit. 

Hősünk tehát ebben a pillanatban is kardot rántva küzd a láthatatlan ellenséggel. Igaz, hogy nincs látványos csatajelenet, és kardja is csak jelképes, viszont lehetőségeihez mérten és a körülményekhez képest harcol, valamint önmagát meghaladva a megoldásra törekszik. 

A férfinak most az a legfontosabb, hogy túléljen, hogy egészséges legyen, hiszen csak ereje teljében képes legyőzni a legyőzhetetlent, és megteremteni számunkra a biztonságot. Ahhoz, hogy megoldást találjon, sokszor magányra és egyedüllétre van szüksége. Amikor magába fordul, elkerülheti a beszélgetéseket, a találkozásokat, visszavonulhat, de akár nyers, zabolátlan erejét is megmutathatja. Ekkor úgy érezhetjük, – ami nem azt jelenti, hogy így is van – hogy elhidegül tőlünk, és mellőzi a társaságunkat.Akaratán kívül megbánthat minket, fájdalmat is okozhat. Csatába indulva kardot ránthat, amivel sajnos minket is megsebezhet. Ha válaszul mi is kardot rántunk, akkor nem a nőt, nem a párját, a feleségét látja személyünkben, hanem az ellenséget, akit le kell győznie. Ekkor szoktunk hangosan vitatkozni, veszekedni, és elmérgesíteni a helyzetet. A férfi ilyenkor minden áron győzni akar, és mindent el fog követni, hogy fájdalmat okozzon, hogy megsértsen, hogy az érzelmeinkbe gázoljon, hogy megnyerje a csatát. De akkor hogyan védekezzünk? 

Legyünk erre felkészülve, és ha felismerjük a jelenséget, akkor maradjunk nők! Vegyük elő valódi női minőségeinket, és eredeti női szerepeinket. Legyünk nagyon türelmesek, csendesek, megértőek, bölcsek, tartással telik, és szeretetteljesek. A kiabálás helyett használjunk csendes, visszafogott érzelmi kommunikációt, a harc helyett simogassuk meg lágyan, és az értetlenség helyett legyünk támogatóak. Ne faggassuk, ne haragudjunk rá, kontrolláljuk indulatainkat, és adjunk neki teret, és időt. 

p.l.:„Drágám! Megértem, hogy nagyon dühös vagy, de félek, ha így kiabálsz velem. Bántanak a szavaid, és fáj, hogy így beszélsz velem. Úgy gondolom, ezt nem érdemlem meg. Kérlek, beszélj halkabban, és nyugodtabban. Tudom, hogy mindent képes vagy megoldani.” – mindezt nagyon kedvesen, és csendesen.

A férfi ekkor realizálni fogja, hogy nem egy ellenséggel áll szemben, hanem egy nővel. Abban a pillanatban vissza fogj tenni a kardját a hüvelyébe. Ha nagyon ideges, előfordulhat, hogy elsőre nem hallja meg szavainkat, de maradjunk továbbra is nagyon csendesek, kedvesek, megértőek, és ismételjük el hasonló szavakkal a mondatot, közöljük visszafogottan érzelmeinket. 

Amikor minden rendben van, béke van, és „csak elviselnünk” kell a másikat, nagyon sokat segíthet, – akár a veszekedés megelőzésében is – ha elismerjük a férfi tettit, és annak nagyságát. Egyszerűen fogalmazva, dicsérjük a férfit, amikor csak lehet. Dicsérjük meg megnyilvánulásait, erejét, ötletit, megoldási képességét, és biztosítsuk szeretetünkről. 

pl.: „Drágám! Annyira zseniális, hogy ebben az időszakban is képes vagy hatalmas tettekre! Lenyűgöző a teljesítményed. Soha nem láttam még ilyen erős férfit, mint amilyen te vagy! Te mindent meg tudsz oldani. Én vagyok a legszerencsésebb nő a világon! Melletted biztonságban érzem magam! Nagyon fontos vagy nekem, és nagyon szeretlek!”

A nők egyik leggyakoribb hibája a büszkeség, és az igazságérzet. Tegyük őket félre, és ha szükséges, vegyünk egy mély levegőt. Harcos amazon énünket küldjük szabadságra, mert ha most csatába szállunk, akkor biztos, hogy a férfi fog győzni, és ez nekünk nagyon fog fájni. Helyette használjuk a bennünk élő csendes, bölcs asszony, vagy a „Királynő” minőségét, aki kedves szavakkal, higgadtsággal, tartással tud reagálni a kialakult helyzetre. 

Ha indulataink nagyon a hatalmukba kerítenek, akkor vonuljunk félre, és csináljunk légző gyakorlatokat, álljunk neki jógázni, tornázni, vagy használjunk valamilyen önismereti módszert, hogy stresszünket hatékonyan kezeljük. 

Tudatosan figyeljünk a másikra. Beszélgessünk sokat, ismerjük meg a másik működését. Koncentráljunk jövőbeni feladatokra, célokra, amiket együtt érhetünk el.

Jogosan felvetődhet a kérdés: „És mi van a mi érzéseinkkel?” „Miért nem ő változtat?” „Miért én legyek az, aki másképp áll hozzá?” 

Azért, mert több ezer éves programot több millió férfi fejében kellene átprogramoznunk, ami lehetetlen. 

Ha felmerültek benned még kérdések, és részletesebb válaszokat szeretnél kapni a „Miért?”-ekre, szeretettel ajánlom a 99% Légy az Egyetlen! című párkapcsolati könyvemet, amiben hasonló példák, érdekességek találhatók. 

Ebben a terhes időszakban még nagyobb egymásra figyelésre van szükség! Ha szeretnéd, hogy minden újra visszazökkenjen a kerékvágásba, vagy csak szeretnéd megérteni, hogyan működik a párkapcsolatod, és hogyan tehetnéd azt még harmonikusabbá, akkor gyere el a 99% elnevezésű 3 napos tanfolyamra. 

Legyen csodás napod!

Valéria

Leave a Reply

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: